Videobellen: hoe begin ik eraan?

Tijdens deze coronacrisis is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven. Als fysiek contact uitgesloten is, dan kunnen we teruggrijpen naar pen en papier of kunnen we gebruik maken van moderne technologische snufjes. Zo hebben jullie waarschijnlijk van de kinderen of kleinkinderen al te horen gekregen dat ze graag eens zouden Skypen, WhatsAppen, videobellen via Messenger of Zoomen. Is het voor jou compleet onduidelijk hoe hieraan te beginnen? Geen nood, lees hieronder onze handleidingen.

Skype*

*Beter geschikt voor laptop, computer en tablet

Met het programma Skype kan je gratis (video)bellen naar andere Skype-gebruikers. Het programma is onderdeel van Microsoft en staat daarom vaak standaard op computers met Windows 10. Het is natuurlijk belangrijk dat je de andere persoon kan zien en horen. Bij de meeste laptops, tablets en smartphones is dat geen probleem. Heb je geen ingebouwde camera of microfoon, dan moet je gebruik maken van een headset, dat is een combinatie van een koptelefoon en microfoon. Tot slot is het uiteraard belangrijk om een werkende internetverbinding te hebben, je kan ook ‘normaal’ bellen via Skype maar dan moet je betalen.

Hoe start ik skype?

 • Klik op de Startknop en open ‘alle apps’ (derde icoontje linksbovenaan), zoek bij de ‘S’ naar Skype en druk hierop.
 • Ofwel ben je meteen ingelogd en verschijnt jouw naam na ‘Welkom’ ofwel ben niet ingelogd en verschijnt er een blauw-wit inlogscherm. Ben je niet ingelogd? Mogelijk zijn er al inloggegevens ingevuld (naam en mailadres), klik hier dan op en vul jouw wachtwoord in. Zijn er geen inloggegevens ingevuld? Druk dan op ‘account maken’, voer jouw telefoonnummer in en druk op volgende, of je kan ook een account aanmaken via jouw e-mailadres, druk dan op ‘je e-mailadres gebruiken’. Volg de stappen zorgvuldig.
 • Geraak je er toch niet wegwijs uit? Kijk dan voor meer informatie over de installatie van Skype op jouw laptop, tablet of computer hier. Op deze site kan je in detail de stappen voor de installatie van Skype volgen.
 • Nu kan je personen zoeken die zich ook hebben aangemeld op Skype: klik op de zoekbalk om personen terug te vinden. Typ de naam van de persoon die je wil vinden en druk op ‘ENTER’. Zo komt er een overzicht van personen met deze naam in beeld. Staat de juiste persoon hiertussen? Dan klik je op deze persoon en stuur je hem of haar een berichtje.
 • Heb je de juiste persoon gevonden en heeft zij of hij jouw berichtje geaccepteerd? Dan kan je videobellen! Klik links op de naam van de contactpersoon. Klik in het rechtervenster op de telefoonknop of videocamera. Kies altijd voor gratis bellen via Skype. Hopelijk krijg je dan een antwoord van de andere kant van de lijn. Je hoort precies een telefoon die overgaat. Na het gesprek klik je op de ‘rode telefoon’ om op te hangen.

WhatsAppen*

*Beter geschikt voor de smartphone.

WhatsApp is een mobiele app voor de smartphone. Je kan deze app gratis downloaden in de ‘App Store’ (voor de Iphone-gebruikers) of in de ‘Google Play Store’ (voor de Android gebruikers). Om WhatsApp te installeren hoef je enkel jouw gsm-nummer in te voeren en de voorwaarden te accepteren. Kijk voor meer informatie over het gebruik en de installatie van de WhatsApp hier voor de Android-gebruikers en hier voor de Iphone-gebruikers. Ook voor het gebruik van WhatsApp op de smartphone heb je een werkende internetverbinding, camera en microfoon nodig.

Hoe start ik WhatsApp?

 • Druk op de smartphone op het icoontje van WhatsApp, een groen vierkantje met een wit telefoontje in.
 • Druk op ‘gesprekken’ (Iphone) of ‘oproepen’ (Android).
 • Druk op het telefoontje rechtsbovenaan, blauwe hoorn met plusje (Iphone) of wit telefoontje met plusje (Android).
 • Druk dan vervolgens bij de juiste persoon op de telefoonhoorn om te bellen of op het cameraatje om te videobellen.
 • Vind je de persoon niet direct? Druk dan op ‘zoeken’ (vergrootglas) en voer de naam in van de persoon.

Messenger (Facebook)*

*Geschikt voor zowel smartphone, computer, laptop als tablet.

Messenger is verbonden aan Facebook. Dat wil zeggen dat je via het inloggen op Facebook meteen toegang hebt tot Messenger. Met deze dienst kan je chatten en videobellen met al je Facebook-vrienden. Messenger bestaat ook als aparte app (voor de smartphone) in de ‘App Store’ (voor de Iphone-gebruikers) of in de ‘Google Play Store’ (voor de Android gebruikers), net zoals WhatsApp hierboven. Ook voor het gebruik van Messenger heb je een werkende internetverbinding, camera en microfoon nodig.

 • Via Facebook: klik op het chaticoontje rechtsbovenaan (een gesprekswolkje met bliksemschicht in). Zoek de persoon waarmee je wil videobellen. Er opent zich onderaan een venster. Klik in het venster op het camera-icoontje om te videobellen met de persoon.
 • Via de Messenger App (smartphone): Druk op de smartphone op het icoontje van Messenger, een gesprekswolkje met bliksemschicht in. Druk op zoeken (vergrootglas) en voer de naam in van de persoon. In het gespreksvenster druk je rechtsbovenaan op de camera.

‘Zoom’en*

*Geschikt voor zowel smartphone, computer, laptop als tablet.

Zoom is een programma/app waarmee je gratis grote groepen mensen kan videobellen. Twee grote voordelen aan Zoom: je kan grote groepen mensen samenbrengen in één videochat (tot wel 100 mensen) en jouw deelnemers hoeven zelfs geen Zoomaccount te hebben, via een link die je deelt op een bepaald tijdstip kunnen deelnemers deelnemen aan de videochat (door op de link te klikken). Om deel te nemen of om een videochat te starten moet je uiteraard, net zoals bij de bovenstaande diensten, beschikken over een werkende internetverbinding, camera en microfoon.

Hoe start ik Zoom?

 • Download en installeer de Zoom Cloud Meetings app/programma. Via de laptop: ga naar https://zoom.us/download en klik op download bij ‘Zoom Client for Meetings’ (de bovenste in de rij). Installeer vervolgens het programma op je computer of laptop door de stappen te volgen die op het scherm verschijnen. Via de smartphone: je kan de Zoom-app gratis downloaden in de ‘App Store’ (voor de Iphone-gebruikers) of in de ‘Google Play Store’ (voor de Android gebruikers).
 • Als je de app of het programma daarna opstart kan je kiezen tussen ‘join a meeting’ of ‘sign in’. Wil je deelnemen aan een vergadering? Druk dan op ‘join a meeting’, vul een vergadercode of persoonlijk link in die je ontvangen hebt van de persoon die de vergadering opstartte. Druk op ‘join’ en je komt in de videochat. Wil je zelf een vergadering opstarten? Druk dan op ‘sign in’ en maak een nieuw account aan. Druk vervolgens op het oranje vierkantje met de tekst ‘New Meeting’, er verschijnt een videobeeld van jouwzelf. Je kan nu personen uitnodigen door onderaan het beeld te drukken op ‘invite’. Heb je al enkele contacten in Zoom, dan verschijnen die onder ‘Contacts’ en kan je hen uitnodigen voor de vergadering. Heb je nog geen contacten, dan druk je op ‘email’ en dan kan je automatisch een mail verzenden met daarin een link. Drukt de deelnemer op deze link dan komt hij of zij automatisch in de videochat.
 • Diegene die de vergadering wil opstarten moet dus vooral de nodige stappen ondernemen om te videobellen via Zoom. De deelnemers aan de vergadering kunnen dan makkelijk deelnemen via een link die ze ontvangen in een email.
 • Zoom is, zoals je al een beetje kon aanvoelen, vooral handig als je een vergadering wil organiseren met meerdere personen. Moet je binnenkort belangrijke beslissingen nemen binnen het bestuur van jouw organisatie of vereniging, gebruik dan dit programma.

Heb je nood aan meer informatie? Stuur een mailtje naar ayoubi.benali@linxplus.be.