Samen sterk tegen Corona

Het coronavirus heeft ons land in haar greep. Blijf in uw huis (of kot) en zoek alleen de buitenlucht op als het echt broodnodig is. Hou daarenboven genoeg afstand van elkaar en geef even niet langer een hand of een zoen. Enkel door het volgen van deze strikte maatregelen en door de nodige solidariteit aan de dag te leggen, zullen we het virus snel kunnen bestrijden.

Deze drastische maatregelen vragen een groot aanpassingsvermogen van ons allemaal. Geen of weinig sport en beweging, geen culturele uitstapjes, geen familiebezoeken en ga zo maar voort. Mensen zijn sociale wezens en hebben dus vaak nood aan een praatje, een knuffel of een zoen. Maar mensen hebben evengoed nood aan zorg en ondersteuning. Hoe doe je dat als je geen contact mag hebben met elkaar?

Hieronder vinden jullie enkele ideeën, tips of initiatieven om ook in deze moeilijke tijden met elkaar in contact te blijven en de nodige hulp aan te bieden of zelf te krijgen. We vullen de lijst elke dag aan:

Hoe in contact blijven met elkaar?

  • Verken de digitale wegen naar de buitenwereld. Skype, Messenger en WhatsApp zijn enkele digitale manieren om met elkaar in contact te blijven. Je betaalt hier niets extra voor, het zit in jouw internetabonnement. De internetaanbieders geven dezer dagen ook extra gratis volume. Het is niet altijd eenvoudig om te gebruiken. Heb je moeilijkheden? Vraag hulp aan ons, via ayoubi.benali@linxplus.be!
  • Schrijf eens een brief. Wie had gedacht dat brieven opnieuw in opmars zouden komen? Wel het zijn uitzonderlijke tijden! Maak gebruik van de klassiek brief (vergeet de postzegel niet) of doe eens zot en gebruik opnieuw een dubbele briefkaart, zo kan de ontvanger iets terugschrijven.  Doe nog zotter en organiseer een heuse briefschrijfacties!
  • Hou het klassiek en bel elkaar. De telefoon en de gsm hebben we allemaal wel in huis liggen maar we gebruiken ze niet altijd meer door de digitale mogelijkheden. Maar klassiek bellen is vaak nog een heel makkelijke manier om ondertussen ook te bewegen, perfecte combinatie. Hier kan je ook creatief zijn en eens aanbellen via de parlofoon van de huisdeur of van de zorginstelling.

Hoe voor elkaar zorgen?

  • Contacteer de buren: Maak een briefje of affiche en  steek deze in de bus bij de buren om hulp aan te bieden of om hulp te vragen. Enkele voorbeelden van briefjes vind je bij ‘Beste-Buren-flyer’ (Radio 2) en Just Goe (website).
  • Contacteer jouw gemeente: Verschillende gemeenten en steden hebben een platform gestart waar je hulp kan vragen of hulp kan bieden (Mechelen, Antwerpen, Brugge, …). Daarnaast werd er vaak ook per brief opgeroepen om zich aan de regels te houden. Gebruik de contactgegevens op de brief voor het contact met de gemeente. Gemeentes en steden zijn op lokaal niveau vaak een heel belangrijke partner.
  • Zoek naar online platformen: Er worden verschillende platformen opgezet waarbij mensen zich engageren om boodschappen te doen voor anderen die dat nu moeilijker kunnen. Een voorbeeld is de ‘buitenDIENST’ van Scouts en Gidsen Vlaanderen om boodschappen te doen en een praatje te slaan. Of ‘Covid-Solidarity’ waarbij boodschappenlijstjes aan het raam worden opgehangen en buren gaan dan voor jou naar de winkel of jij kan dan voor uw buur naar de winkel.
  • (wij vullen dit lijstje verder aan)

 

Dit is uiteraard maar een greep uit het aanbod aan initiatieven die werden opgezet. Tracht zelf zo veel mogelijk contact te leggen met jouw naasten, buren en vrienden, uiteraard zonder rechtstreeks contact. Als we allemaal samen voor elkaar zorgen dan komen we hier zelfs sterker uit.

#samensterktegencorona