Het kind van de rekening

svdsvvsd

De Belgische gezondheidszorg is de vijfde beste van Europa. Dat blijkt uit het rapport van Health Consumer Powerhouse, een denktank die sinds 2005 alle Europese zorgstelsels met elkaar vergelijkt. Als patiënt heb je in België redelijk vlot toegang tot de gezondheidszorg, je wordt namelijk bijzonder snel geholpen en behandeld. Je kan bijna onmiddellijk terecht bij een huisarts en je kan relatief vlot een afspraak maken bij een specialist, in tegenstelling tot andere landen in Europa.

Tot daar het goede nieuws over de toegankelijkheid van de Belgische gezondheidszorg want de financiële aspecten vertellen een heel ander verhaal. Het aandeel dat de patiënt zelf moet betalen voor operaties of behandelingen in België is groter dan in andere Europese landen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. De patiënt betaalt in België gemiddeld ongeveer 22 procent van de ziektekosten zelf terwijl dat getal in Noorwegen, Nederland, Denemarken en Tsjechië slechts tussen de 15 en 20 procent ligt.

Het onderzoek is uiteraard niet zaligmakend maar kenmerkend zijn wel de stijgende medische kosten voor patiënten in de Belgische gezondheidszorg. Een tendens die voor meer dan 150 000 Belgen (cijfers Eurostat) met een laag inkomen problematisch is geworden. Zij stelden vorig jaar hun medische zorgen uit omdat ze die niet konden betalen. Voor mensen met een laag inkomen is de medische zorg net ontoegankelijker geworden omwille van het stijgende aandeel dat de patiënt zelf moet bekostigen. Alleen in Estland, Letland, Roemenië en Griekenland krijgen nog meer mensen uit de groep met de 20 procent laagste inkomens niet de zorg die ze nodig hebben.

Op het eerste zicht lijkt de Belgische gezondheidszorg betaalbaar, ongeveer 6 euro remgeld of 1,5 euro voor personen met een verhoogde tegemoetkoming, voor een huisartsbezoek. Het grote probleem ligt echter niet bij de eerstelijnszorg, zoals een huisartsbezoek, maar bij de medicatie, doorverwijzingen naar specialisten of kinesisten en de hulpmiddelen achteraf. Doordat meer en meer medici en paramedici ongeconventioneerd zijn, ziekenhuizen veel supplementen aanrekenen en de eigen bijdrage voor sommige medicijnen, zoals antibiotica, verhoogd zijn, stellen veel mensen hun zorgplannen uit.

Alleenstaande ouders, werkzoekenden, mensen met een laag inkomen, maar ook veel ouderen moeten kiezen tussen medische zorg en basismiddelen. Een onmogelijke keuze waarbij zij enkel zullen verliezen. Zij zijn in de eerste plaats het kind van de rekening, gooi ze dan ook niet weg met het badwater.


Caroline Cocquyt
Coördinator ABVV Senioren

De Radeis
Lees hier de nieuwste editie!

Lezen