En opnieuw stijgen de energieprijzen…

Het zal velen allicht zijn opgevallen. Ook wie de media niet op de voet volgt en gewoon zijn energierekeningen bekijkt. De energieprijzen zijn opnieuw gestegen. Het is helaas niet zo gemakkelijk om één oorzaak voor die stijging aan te duiden. Een complexe structuur maakt dat verschillende spelers deels verantwoordelijk zijn voor de hoge prijzen die we vandaag kennen.

 

De stijging van de elektriciteitsfactuur in de voorbije jaren was vooral het gevolg van beleidsbeslissingen. De regeringen hebben kosten voor beleid doorgeschoven naar de elektriciteitsfactuur die eigenlijk beter zouden betaald worden uit de begroting (met belastinggeld dus). Het gaat om overheidssteun voor groene stroom en energie-armoedebeleid. Die kosten werden vooral verpakt in de netkosten, nl. de kosten die we betalen om elektriciteit te vervoering over het elektriciteitsnet (van bij de centrale tot bij je thuis).

 

De huidige prijsstijging heeft niets te maken met die netkosten maar alles met een prijsstijging van de zuivere energie op de energiemarkten. Het gaat dus over een stijging van de prijs die leveranciers zoals Electrabel of Luminus vragen voor gas en elektriciteit. Regeringen hebben daar weinig of geen invloed op. De vrije markt speelt daar. Die wordt momenteel beïnvloed door een heropleving van de economie maar ook door de kosten die gascentrales maken omdat Europa ze verplicht om CO2-uitstootrechten aan te kopen. Die prijs is de laatste jaren fors gestegen. Verder laat Rusland momenteel de gaskraan iets rijkelijker vloeien richting China dan richting Europa. Helaas is het slechte nieuws daarmee nog niet voorbij. Doorgaans liggen de energieprijzen – door hoger verbruik – nog hoger in het najaar.

 

“Als de huidige trend aanhoudt, kan de impact op de energiefactuur nog aanzienlijk hoger zijn.” – CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas).

 

Wat kan je zelf doen?

In eerste instantie, geen overhaaste beslissingen nemen. Experts raden aan om op dit moment niet van leverancier te veranderen als je geen nieuw contract moet afsluiten en nog een voordelig vast contract hebt. Voorlopig brengen de hoge energieprijzen geen extra kosten mee voor die groep. Wie een variabel contract heeft, of een vast contract dat binnenkort afloopt of erg duur is, vergelijkt best zeer grondig alle opties. Dat is voor veel mensen het geval. Volgens de federale energieregulator CREG heeft meer dan 40 % van de Belgische gezinnen één van de tien duurste contracten op de markt. De V-test van de Vlaamse energieregulator VREG kan je helpen om die vergelijking te maken. Weet dat je altijd van contract kan veranderen, mits je een opzeggingstermijn van één maand in acht neemt. De CREG geeft nog als tip dat je een hoge jaarlijkse afrekening (eindafrekening) kan vermijden door het maandelijkse voorschot iets te verhogen.

 

Samenaankoop

Vakbondsleden hoeven we niet meer uit te leggen dat mensen samen veel sterker staan dan alleen. We verspreiden dan ook graag nog eens de boodschap om Samensterker(.be) in het oog te houden voor groepsaankopen die echt een verschil kunnen maken. Ook hier geldt de tip, bekijk steeds goed de voorwaarden.