De schaamte voorbij

De eerstelijnshulp in de geestelijke gezondheidszorg staat in ons land nog steeds in haar kinderschoenen. Een goed voorbeeld daarvan is de recente beslissing van Minister De Block om een terugbetaling in te voeren voor een bezoek aan de psycholoog. De tussenkomst zal namelijk enkel gelden voor patiënten van 18 tot en met 64 jaar. Voor de ABVV Senioren is dit pure discriminatie.

De beslissing werd in mei op het kernkabinet vastgelegd. Het voorstel is afkomstig van de Minister van Volksgezondheid zelf. Concreet zouden de eerste vier sessies maximum 11 euro, of 4 euro voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming, mogen kosten. Na de eerste vier sessies is het mogelijk om de behandeling te verlengen met nog eens vier sessies. De Minister trekt hier 22,5 miljoen euro voor uit.

Psychologische hulp wordt alreeds door een aantal ziekenfondsen beperkt terugbetaald, dat het RIZIV nu zal tussenkomen in deze prestaties juichen we natuurlijk toe. De (late) bewustwording dat een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg absoluut noodzakelijk is begint stilletjes aan door te dringen. De manier waarop De Block de terugbetaling echter wil organiseren is ronduit schandalig. De tussenkomst zal er niet voor iedereen zijn.

Om in aanmerking te komen voor een tussenkomst moet men op voorhand doorverwezen worden door de psychiater of de huisarts. Een doorverwijzing van een huisarts of psychiater heeft zeker voordelen, maar waarom uitsluitend door hen laten doen? Er zijn namelijk voldoende andere actoren die meer in contact komen met bepaalde doelgroepen dan de huisarts of psychiater. Trouwens is een doorverwijzing echt noodzakelijk voor personen met verdriet of relatieproblemen? En waarom moet de drempel voor een behandeling bij de psycholoog zo hoog zijn?

Het beperkte budget van 22,5 miljoen euro is ruim onvoldoende voor de realisatie van een adequate geestelijke gezondheidszorg. Voor het kabinet De Block is het zelfs dé reden om de senioren uit te sluiten van het terugbetalingssysteem. Dat terwijl de nood aan psychologische ondersteuning voor senioren heel hoog is, bijna een kwart van de senioren kampt met een psychische stoornis. Het is net door te investeren in de psychische gezondheid van senioren dat de gezondheidskosten op termijn fors zullen dalen. Die financiële kant van het verhaal blijft vaak onderbelicht in de discussie.

Senioren die psychische hulp nodig hebben en waarvoor de financiële drempel vaak zeer hoog is, enkel en alleen uitsluiten op basis van leeftijd? Dat is de schaamte voorbij en gewoon pure discriminatie!

De Radeis
Lees hier de nieuwste editie!

Lezen