Fysieke dienstverlening is een basisrecht.

 

Eind februari was er op diverse plaatsen protest tegen de afbouw van bankkantoren. Fysieke dienstverlening is een basisrecht. Wie geen computer heeft of er moeilijk mee overweg kan moet in de buurt terecht kunnen in een kantoor. 

Melissa Depraetere (Vooruit): Cijfers bewijzen dat het fenomeen al enkele jaren bezig is. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld merken we een daling van 1.065 kantoren in 2015 naar 637 kantoren in 2020. Dat betekent een daling van 40 procent

Het verdwijnen van dienstverlening is een trend die zich in verschillende sectoren gretig doorzet. De bancaire diensten springen er uit maar ook lokale voedingswinkels verdwijnen één na één..  Steeds meer dorpen en gemeenten blijven verstoken van essentiële dienstverlening. Zonder wagen is het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om simpele dagelijkse activiteiten te doen.

Aangezien de digitaliseringstrend zich voorlopig lijkt verder te zetten binnen de dienstverlening moet er voldoende aandacht zijn voor de noden van ouderen. Daarrond formuleerde de Vlaamse Ouderenraad in 2020 al verschillende aanbevelingen.