ABVV Senioren in beweging: Een nieuw hoofdstuk voor de seniorenwerking

Op 18 en 19 november vond onze Vormings- & planningstweedaagse ABVV Senioren editie 2021 plaats in de Floreal te Blankenberge. Kon je niet aanwezig zijn of ben je benieuwd hoe het er uit zag? Ga dan zeker eens kijken naar ons fotoalbum en filmpje, te vinden op onze Facebookpagina www.facebook.com/AbvvSenioren. De tweedaagse had de titel ‘ABVV Senioren in beweging: Een nieuw hoofdstuk voor de seniorenwerking’. Bewegingswerk en sociaal wonen stonden centraal.

 

2021 was voor de seniorenwerking een jaar van de doorstart na de stilstand van 2020. Een doorstart die in 2022 een versnelling hoger zal schakelen met een sprong richting bewegingswerk. Om de sprong in het onbekende te begeleiden startten we op de tweedaagse alvast het gesprek er over. In 2022 zal de seniorenwerking zich focussen op het thema betaalbaar wonen, dat tevens één van de congresthema’s is van het Vlaams ABVV. Voor senioren ligt het thema wonen al jaren hoog op de plank; zowel de betaalbaarheid van wonen als de aangepaste voorzieningen en mobiliteit in en rond het huis. Het thema wonen is ook brandend actueel. Energieprijzen swingen de pan uit, de klimaatplannen lijken voor gewone mensen onbetaalbaar te worden, het aandeel huiseigenaars daalt jaar na jaar en ook de huurmarkt is verzadigd. We zijn er van overtuigd dat we ook in deze nieuwe fase zullen kunnen bouwen op de inzet, strijdvaardigheid en dossierkennis van onze senioren.

 

EEN GOED GEVULD PROGRAMMA

Erik Tamboryn vertelde ons het verhaal van de acties tegen de nachtvluchten boven de noordrand van Brussel. Dat verhaal heeft hij neergeschreven in zijn boek ‘Activist, je hebt gelijk maar hoe krijg je gelijk?’. De trainers van Tractie brachten ons heel wat bij over verschillende actievormen. Van eenmansacties tot juridische acties en waarom je het één of het ander zou kiezen. Na een theoretische inleiding gingen we in groepjes aan de slag om zelf een originele actie uit te werken. Huurdersplatform VIVAS en de Gentse actiegroep Bernadette Blijft gaven een toelichting over ouderen en sociaal wonen. Bovenop het nodige cijfermateriaal bracht woordvoerder Eric Wilms sterke getuigenissen over zijn eigen ervaringen als sociale huurder. Kortom, we kijken terug op een geslaagde editie en maken ons klaar voor een nóg boeiender 2022.