Bookmark and Share

Waarom je woning energiezuinig maken zo belangrijk is

Bijna 80% van ons energieverbruik in huis heeft te maken met de verwarming en koeling van de woning. Daarin besparen levert heel wat op.


De klassieke energielekken in een woning zijn vaak te vinden in het dak, de muren, de ramen en deuren, en naar de kelder. Even klassiek verwijzen we dan snel naar isolatie, hoogrendementsglas of zuinigere en energievriendelijkere verwarmingsinstallaties. Uiteraard zijn dit nuttige en nodige investeringen, zeker omdat de gemiddelde woning in Vlaanderen slechter geïsoleerd is dan een woning in Spanje of Italië.

Voor nieuwbouwwoningen is het vanzelfsprekend dat we bepaalde normen nastreven. Op korte termijn moeten we naar passief- en zogenaamde nulwoningen gaan. Dit zijn huizen die geen of een minimale hoeveelheid energie verbruiken. Je zou een passiefwoning van 100 m² bij wijze van spreken kunnen verwarmen met één haardroger.

Daarnaast is er heel veel werk aan de winkel aan de bestaande woningen. We betalen daar immers elke dag weer de rekening voor. In de eerste plaats kunnen we hieraan iets doen door ons aangepast te kleden, de temperatuur te regelen, de verwarming af te zetten voor we gaan slapen, tochtstrips aan te brengen,… Studies tonen aan dat we hiermee makkelijk meer dan 10% energie kunnen besparen.

Investeren voor onszelf

We kunnen deze besparingen vervolgens gebruiken om ons huis te voorzien van duurdere maatregelen zoals nieuwe ramen, isolatie, een verwarmingsinstallatie, zonnepanelen of een zonneboiler. Zo stimuleren we niet enkel de economie, maar investeren we eigenlijk voor onszelf: de rendementen hiervan zijn zelfs voor speculanten hallucinant… In een energiezuinige woning heb je minder dan 1000 kWh nodig om te verwarmen en te koelen.

Investeren in energiezuinige woningen is goed voor onze eigen portemonnee, maar stimuleert ook de bouw- en renovatiesector die het momenteel erg moeilijk heeft. Bovendien is het goed voor ons klimaat en het milieu. Achter heel deze bouw- en renovatiesector zitten ook andere sectoren die hier innovatief op inspelen. Denken we maar aan de chemiesector die inzake isolerende materialen al veel vooruitgang geboekt hebben, of de sectoren die inspelen op de zonnepanelen/boilers, windmolens,…

Energiezuinige bedrijfsgebouwen

Het ABVV vraagt aan de overheid dan ook om investeringen voor energiezuinigheid en -efficiëntie te ondersteunen. Dat is goed voor de maatschappij, goed voor onze portemonnee én goed voor de tewerkstelling.

Uiteraard geldt dezelfde redenering voor iedere bedrijfshuisvesting. Investeren in energiezuinige bedrijfsgebouwen geeft op termijn meer financiële zuurstof voor de onderneming en zodoende voor de werkzekerheid en andere syndicale eisen. Kaart het thema dus ook aan bij jouw ABVV-delegatie of bedrijf.

  • Meer info over het besparingspotentieel of mogelijke subsidies: www.energiesparen.be, www.energievreter.be, www.energiesnoeiers.net.
  • Vele steden en gemeenten hebben eveneens een milieu- of energiedienst waar je met je vragen terecht kan.

Terug Top